Dhammapada - Az Erény Útja (1 db)

Dhammapada - Az Erény Útja (1 db)
Szerző: Fórizs László
Terjedelem: 155 oldal
Állapot: Antikvár, jó állapot
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 7948
Ár:
Ár:4,500 Ft

A könyv tartalmáról

 
Dhammapada - Az Erény Útja (1 db)
 
A Dhammapada a Páli Kánon része.
A Szutta-pitaka öt nagy gyűjteménye közül az utolsó. a Khuddaka-pikája tartalmazza.
A buddhista hagyomány szerint a Kánont az első zsinaton rögzítették, és a Dhainmapada verseiben maga a Buddha szól hozzánk. Valószínűbb azonban. hagy ma ismeri végső formáját valamikor a második zsinat és az Asóka uralkodása idején Pátaliputrában megtartott harmadik zsinat közötti időszakban nyerte el.
A Dhanunapada 423 időmértékes versből áll. A versmértékek többnyire a szanszkrit anustubh és tristubh páli változatai. Az mutthubbha négy darab nyolcszótagú sorból áll.
Védikus formájához hasonlóm ritmikai szempontból csak a kadencia pár szótagja rögzített.
A tutthubha tizenegy szótagú sorokból áll. a negyedik vagy ötödik szótag végén cezúrával, és az mutthubhánál valamivel szigorúbb időmértékkel.
A sokféle forrásból származó versek némelyike a szútrák szárazabb stílusában íródott, míg mások éppen emelkedett költőiségükkel tűnnek ki.
Kötetünkben meg sem kíséreltük e heterogén szöveget egységes formába erőltetni, bár a páli szöveg verselése bizonyos formai szempontok alapján viszonylag egységesnek tűnhet.
Világosan kell azonban látnunk, hogy a Dhammapada nem önmagáért való költészet, hanem költői szépséggel megfogalmazott szentirat

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.