Gyermekbetegségek

Gyermekbetegségek
Szerző: Walter Holtzapfel
Megjelenés: 2010
ISBN: 9789639986039
Terjedelem: 84 oldal
Állapot: Antikvár, jó állapot
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 7890
Ár:
Ár:3,400 Ft

A könyv tartalmáról

 
Gyermekbetegségek
 
Rudolf Steiner számos előadásában és kurzusán, mint például „A gyermek nevelése szellemtudományi szempontok szerint”, mutatta be a gyermek fejlődő lényét. Lényeges pont, hogy ez a fejlődés nem folyamatos, hanem alapvetően különböző szakaszokra oszlik, amelyek egybeesnek a gyermek életének háromszor hétéves korszakaival. A fordulópontoknál, amit a fogváltás és a szexuális érés jelez, a gyermek határozottan ugrásszerűen fejlődik. A gyermekpszichológusok és -pszichiáterek manapság a „radikális változások korszakairól” beszélnek a gyermekkorban.
A tanárnak, aki az osztály elé Rudolf Steiner embertanában képzett szemével áll ki, újra és újra lehetősége nyílik a maga számára élő elképzelést alkotni a gyermekkor szakaszairól a számára megmutatkozó pedagógiai és pszichológiai jelenségekből. Éppen ez az, ami a tanításhoz szükséges. Saját pedagógiai tapasztalatai alátámasztják és megszilárdítják, amit Rudolf Steiner kutatásainak eredményeiből tanult. Elkezd a gyermek természetében olvasni. Ugyanez igaz az orvosra is. Lehetővé válik számára – Rudolf Steinernek a gyermekkori életszakaszok lényegéről szóló leírásain keresztül –, hogy megértse a gyerekkori betegségek kor szerinti megoszlását. Másrészt, a betegségek jellegzetességei egyfajta nyelvvé kezdenek válni, amelyből az  életszakaszról életszakaszra vándorló gyermek lénye világosan kirajzolódik. Ez a betegség-nyelv talán még meglepőbb és lényegremutatóbb az egészséges gyermeki fejlődés vonatkozásában, mint ahogyan a növények torzulásainak tanulmányozása felnyitotta Goethe szemét a normális növényi szervezetre. Ami fontos, az nem az egyedi betegség megjelenése, hanem az, hogy az ember megtanulja követni az egységes menetet, a közös „stílust”, alapjelleget, ami a gyermeki fejlődés minden hétéves szakaszának minden életmegnyilvánulását áthatja.
Ez a jellegzetes stílus, ami nemcsak a morfológiai vonásokban, illetve a gyermek testi folyamataiban és tevékenységében nyilvánul meg, hanem – és talán még markánsabban – a betegségek megjelenési formáiban is, lehetővé teszi, hogy az megállapítsunk valamit az adott stílussal áthatott életszakasz esszenciájáról.

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.